Kultura je na kolenima pred rijalitijima, prostitutkama i kriminalcima na nacionalnim televizijama!

Nema kraja rijaliti ludilu: Slom kulture, a država ćuti – Što je žešća kriza u Srbiji, to su rijaliti programi sve zastupljeniji i sve gori. Iako se dobar deo kulturne javnosti podigao na noge i tražio ukidanje ili bar oporezivanje rijalitija, njihov glas u državnim institucijama niko ne čuje. Kako stvari stoje, nema kraja rijalitijima u Srbiji, a po najavama iz Hepi televizije, gledaoci će još dugo moći da gledaju golotinju i bahanalije u Parovima. Kamere u ovom rijaliti programu koji preferira žene lakog morala neće se gasiti do kraja godine, a verovatno i duže.

Rijaliti „Parovi“

– Mi smo već svetski prvaci kada je u pitanju trajanje Parova jer kamere nismo gasili od 8. marta. 2015. godine. Malo Parovi, malo Maldivi i tako ukrug. Parovi su kod nas već prerasli u humorističko-zabavnu seriju, a glavne junake kao što su Gastoz i Zmaj od Šipova nećemo izbacivati, samo ćemo ubacivati nove junake – rekao je Milomir Marić, glavni urednik Hepi televizije. On ne krije da mu je jedino važno da svi učesnici ostanu živi?!

Ništa bolja situacija nije ni sa Farmom, koja je ranije trajala tri meseca, ali sada se već emituje gotovo četiri meseca bez najava da bi mogla da bude okončana.

I dok se narod, a posebno deca zaglupljuju rijalitijima, u državi za to nikoga nije briga. Važno je da se priča o Gastozu, Zmaju od Šipova, Maci Diskreciji a ne o stvarnoj, posebno ekonomskoj situaciji u Srbiji koja je svakim danom sve gora. O padu morala više ne treba trošiti reči jer to nikoga ne zanima. Od rijalitija jedinu korist imaju vlasnici televizija koji na ovaj način zgrću pare, dok su svi ostali na gubitku posebno umetnici koji su potpuno skrajnuti na margine.

Danica Maksimović ne krije da je ogorčena zbog katastrofalnog programa koji emituju srpske televizije. Kako kaže, radije se prikazuju rijaliti programi umesto domaćih serija. Ona je pre dve godine snimila seriju „Daleko je Holivud“ koja i dalje stoji u nekoj fioci i potpuno je neizvesno da li će se i kada emitovati. Pored nje u ovoj komediji igraju i Predrag Ejdus, Petar Božović, Boris Komnenić i mnogi drugi poznati glumci.

– Nije mi jasno da se puštaju rijaliti, a za jednu ovakvu seriju nema mesta. Koproducenti su bili moje kolege glumci, pa smo igrali bez honorara. I na to sam navikla. Mi glumci smo uvek u minusu – iskrena je Danica. I brojni sociolozi upozoravaju na pogubnost rijalitija, jer se program srpskih TV stanica pretvorio u javnu kuću bez zidova. Popularnost ovakve vrste programa kod gledalaca objašnjavaju činjenicom da se naša stvarnost ne razlikuje mnogo od onoga što se može videti u rijalitiju. Ako je zaista tako, onda Srbija nezaustavljivo klizi u propast, ali to nikoga ne zanima, posebno ne državne organe koji jedini i mogu da zaustave sunovrat srpskih televizija.

Haos na medijskom nebu

Svi pokušaji da se ograniči ili bar pomeri emitovanje rijaliti programa oko ponoći su propali. Čak i pokušaj Republičke radio-difuzne agencije da uvede kakav – takav red u ovoj sferi neslavno su se završili. Pretnje i kazne RTV Pinku i Hepiju zbog emitovanja neprimerenog sadržaja nisu urodili plodom. Sva je prilika da rijalitije niko ne može ili ne želi da zaustavi. Jasno je da mnogima u vrhu države odgovara haos na medijskom nebu Srbije, inače bi to odavno promenili.

 

Kupovina Prodaja

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply