„FARMA“, „Veliki brat“ i „Parovi“ i dalje grme sa malih ekrana, iako je Regulatorno telo za elektronske medije još u petak objavilo preporuku da se ovi programi emituju posle 23 časa i to sa oznakom za starije od 18 godina. To što je REM lepo zamolio tri nacionalne televizije da prestanu da emituju program, ništa ne znači. Moraće to i da im narede.

REM je u ponedeljak usvojio tekst opšteg obavezujućeg upustva emiterima, ali sada sledi zakonska procedura za usvajanje tog dokumenta. A dok se to dogodi, doći će skoro i Nova godina, kada bi se svi postojeći rijaliti programi svakako završili.

– Nadamo se da će obavezujuće upustvo stupiti na snagu pre Nove godine – kaže za „Novosti“ Goran Karadžić, predsednik Saveta REM. – Počinje javna rasprava, koja će trajati dve nedelje. Posle toga dokument šaljemo na mišljenje Ministarstvu kulture i informisanja. Kada i oni daju saglasnost, ovaj podzakonski akt biće objavljen u „Službenom glasniku“ i stupiće na snagu. Tada će emiteri morati da se pridržavaju opšteg obavezujućeg upustva.

A i posle toga rijaliti će moći nesmetano da se emituju na svim kablovskim televizijama, koje može da gleda veći deo Srbije. Pa ako „Farme“ ne bude na „Pinku“ pre 23 sata, biće je na „Pinkovim“ kablovskim kanalima. „Rupa u zakonu“ njih ne obavezuje da rijaliti emituje samo u sitne sate. Starlete će tamo moći da se pokazuju od 0 do 24 sata.

SAMO PUNOLETNI

PREPORUKA emiterima objavljena u petak kaže da bi „Farma“, „Parovi“ i „Veliki brat“ trebalo da se emituju samo između 23 i šest sati. Obaveza je i da tokom celog emitovanja stoji oznaka da je program samo za punoletne. Tekst obavezujućeg upustva je gotovo identičan ovoj preporuci.